Our Plan

The development approvals journey is an iterative process. We do not have final plans for what the development will look like, however, we know some of our key priorities. In our proposal, we will:

  • Build new central open spaces.
  • Integrate retail options, like shops and restaurants, that will appeal to both current and future residents.
  • Improve connectivity to local public transit infrastructure. 
  • Create new roadways to reduce impacts on existing roads.
  • Ensure the grounds of the development are pedestrian friendly and walkable.
  • Support cycling infrastructure.
  • Build the project in phases over a period of multiple years.

Our goal is to create a space that benefits residents and visitors in the long-term by creating a vibrant, local community to live, work, and play. Our corner of the intersection can help connect our neighbours to the north and west with the coming transit infrastructure.

Our development will bring the corner of Yonge and Steeles to life by building spaces for residents and their neighbours to connect with one another. The street-level area could include a mix of commercial spaces, as well as other local amenities like indoor and outdoor community spaces. By integrating restaurants and retail space, open spaces, walkable areas, connectivity to public transit and green space into our development, the area will benefit from the enhanced access, facilities, and property values.

Fall 2021 Progress

Our application has been filed, but we continue to work with the community to make sure our plans best reflect the needs of the Yonge and Steeles area. We’re pleased to have joined the recently formed Vaughan Yonge and Steeles Centre Working Group, led by Councillor Shefman, which is a forum for collaborating with Vaughan staff, ratepayers’ groups and community partners so we can work together on each step of the plans for an inviting and accessible neighbourhood.

On September 30, 2021, we had the opportunity to present to the Working Group where we shared some revisions to our application that we’ve made based on our ongoing discussions and learnings since our first submission last fall.

The key changes we’ve made are:

  1. To make the central Strata Park more publicly accessible, we’ve reoriented the space to be adjacent to the existing residential community to the north which makes it easier to access the site.
  2. Introducing a 16,000 sq ft community space that will be next to the central Strata Park. This community space will be at the center of the pedestrian connection between the existing community, our site, 2 Steeles Avenue West at the corner of Yonge and Steeles, and the planned Steeles subway station. This will offer additional indoor space for community members to gather and spend time.
  3. Introducing a linear Strata Park featuring a multi-use trail along the western end of the site to improve the pedestrian experience and accessibility between Steeles Ave West and our central Strata Park space.
  4. An emphasis on adding non-residential uses and building out our portion of a complete community as contemplated in the Secondary Plan.

The presentation we gave can be viewed here.

Our application considers the construction of four buildings and significant new open space phased over time. By building in phases, we will ensure that the impact on the community is gradual.

Building A includes a single building on Steeles Ave, at a height of 56 storeys.

Building B includes two additional towers, with heights stepping down towards the neighbourhood to the North, at 44 and 38 storeys.

Building C includes construction of a 60-storey tower, with frontage on to Yonge Street.

We know that the inclusion of high-quality, inviting open space is a necessity for making a place that contributes to the community around us. That’s why we’re planning to allocate more than 30,000 square feet on our property as publicly-accessible open space.

The final design will be crafted based on community input, but we have certain elements that we know we want to incorporate:

  • The Strata Park has a flexible design to allow for programming for use in all seasons throughout the year.
  • Emphasis on connectivity through the site to allow current and future residents multiple connection points through the site to access future transit infrastructure.
  • A below-grade pedestrian link is contemplated to connect to a proposed future PATH system.
  • Alternate forms of transportation will be supported with wide spaces for a range of transportation options, and ample parking for bicycles will be provided.
  • We will add plants that support health and well-being with urban tolerant non-invasive species.
  • The site will be designed to meet accessible spaces for all ages – able bodied and those with assisted movement.
  • We will design with safety in mind, providing well-lit open spaces that lack hiding places.
  • The lighting will be designed to protect birds by downlighting only.

We are also considering how we can incorporate public art and signage to create a sense of place and help visitors find their way around the property.

If you have ideas for what you would like to see from our publicly-accessible spaces, we’d love to hear from you.

Click an image to expand:

Public Right of Ways

Woonerf

The road to the South of Building C (fronting Yonge Street) is called a woonerf, a plaza that gives priority to pedestrians and cyclists over vehicles.  Sweeping colourful paving patterns create a seamless public realm throughout the site.

Cars are permitted in the woonerf and are controlled by the landscape elements of street furniture, streetlights, plantings, and trees with eye-catching sculptural tree guards.

Woonerfs have been successfully used in the Netherlands and Belgium for decades to create shared spaces, calm vehicular traffic, and reduce the speed of cars.

Linear Strata Park

Planned just West of Building C (fronting Steeles Avenue West) is a multi-use trail for cyclist and pedestrians. Seating areas and an outdoor fitness zone are surrounded by large shade trees and lush planting throughout.

You can view our Pedestrian & Cycle Circulation Plan here.

We know that the provincial government has committed to extending the Yonge Street subway, with a station at Yonge and Steeles, so we want to make sure this site, as well as the surrounding neighbourhood, is connected to future public transit.

We also know that we need to do our part to ensure that we’re creating the routes needed for vehicular traffic to move in, out and past our site smoothly. As a result, we’re planning for a number of opportunities for improving connectivity for people who will live and work on this site, as well as the surrounding neighbourhood, by incorporating new streets into the plan, creating new vehicle connection options, and ensuring pedestrian accessibility.

You can find details about our plans for ensuring that our project can be accommodated by the future transportation network in the transportation study prepared as part of our application submission, available here.